Waarom we ALTIJD de schuld geven aan de ANDERE VROUW

Hij is vreemd gegaan. Hoe boos je ook bent, er is één iemand die meestal echt op onze diepste haat kan rekenen: de vrouw waar hij mee is vreemdgegaan. Waarom richten we onze woede altijd op de ‘andere vrouw’? Guess what? Het is evolutionair. Antropologe Helen Fisher legt het uit.

“Het valt niet mee om een vrouw te zijn. Vroeger niet en eigenlijk nog steeds niet. Want de overtuiging dat een vrouw verantwoordelijk is voor het slagen van de relatie zit nog steeds vastgeroest in onze denkpatronen. Meestal niet bewust maar onbewust denken mensen nog steeds in tradities die allang niet meer bij onze moderne maatschappij passen. De vrouw is een soort voogd over de relatie. En als het mis loopt, heeft zij haar best niet gedaan. De man loopt ongestoord verder. En dat patroon zie je ook terug als hij vreemd is gegaan. Want wie krijgt dan de wind van voren? Precies, ook de vrouw. De ándere vrouw.” Hoog tijd om onze oerdriften aan te passen aan de 21e eeuw!

Dit zijn de zeven redenen waarom jij haar de schuld geeft en niet hem

1. Je wilt samen met hem een front vormen tegen haar

Ook al heeft je partner je bedrogen, je hebt een geschiedenis vol liefde met hem. Zijn bedrog levert verwarrende gevoelens op. Je houdt van hem maar bent ook boos op hem. Als je je gevoel van eenheid en veiligheid met hem wilt herstellen, past woede niet in dat proces. En dus maak je van haar een gemeenschappelijke vijand die jullie huwelijk heeft bedreigd. Hij wordt het slachtoffer waar je begrip voor op brengt in het kader van ‘we komen er samen wel uit’ en van haar de dader die ‘nooit meer in onze buurt mag komen’.

2. Je voelt je aangevallen door háár

Volgens onderzoek van Cardiff Metropolitan University stamt dit uit de tijd dat het voor vrouwen moeilijker was om een kind in haar eentje op te voeden. Een vrouw had zowel emotionele binding nodig met haar man, als met de vrouwen om haar heen, om zich te verzekeren van veiligheid voor zichzelf en haar kind. Wanneer een vrouw jacht maakt op jouw man, ondermijnt ze dus jouw gevoel van veiligheid wat een heftige angst en daarmee woede veroorzaakt. Het gaat niet alleen om het slippertje, maar, zo stellen de onderzoekers, om je hele leven en dat veroorzaakt intense gevoelens van haat.

3. Je ziet de relatie als jouw eigendom

Klinkt dat overdreven? Je noemt hem ‘mijn man’ en in de volksmond wordt nog steeds gesproken over “ze heeft hem van je afgepikt”. En als iemand aan ‘jouw’ spullen zit, word je boos.

4. Je gaat je met haar vergelijken

De beroemde ‘wat heeft zij wat ik niet heb’ gedachten zijn nooit goed voor je zelfvertrouwen. Is ze jonger? Slimmer? Slanker? Spannender? Mooier? Beter in bed? De waarheid is dat een man niet vreemd gaat omdat ze een magische vagina heeft of anderhalve kilo minder weegt dan jij. Het heeft geen enkele zin om een vergelijkend warenonderzoek uit te voeren want als je op zoek gaat naar iets waar zij beter in is dan jij, is het altijd slecht voor je zelfbeeld. En dat maakt je verdrietig en boos.

5. Zij heeft hém verleid

Dat is waarschijnlijk de grootste klassieker. Volgens relatietherapeute Esther Perel moeten we onmiddellijk mee stoppen met die beschuldiging. “Iedere keer als een vrouw verantwoordelijk wordt gemaakt, betekent dit dat de mannen hulpeloos waren. Geen enkele vrouw is verantwoordelijk voor de trouw van jouw man. Waar ze ook was, wat ze ook deed en wat ze ook aanhad. Het is aan hém wat hij er mee doet.”

6. Je bent jaloers

Tja, als jij degene bent die de sleur kreeg en zij de spanning, is dat geen gek gevoel. Het leven is een stuk avontuurlijker als je aandacht, complimentjes, cadeautjes en avonden vol stomende seks krijgt. Je bent zelf ooit verliefd geworden op de man die jou veroverde en nu heeft hij die charme ingezet voor een andere vrouw. Jíj wil die aandacht, complimentjes, cadeautjes en stomende seks. En terecht, natuurlijk.

7. Het doet minder pijn

Het is makkelijker om boos te zijn op iemand die je niet kent. Het doet ook veel minder pijn om haar de schuld te geven dan onder ogen te zien dat híj jouw vertrouwen heeft geschonden. Wanneer je veiligheid geschonden is wil je deze het liefst zo snel mogelijk weer herstellen, zelfs als dat in eerste instantie een vals gevoel van veiligheid oplevert. Toch is het volgens Helen Fisher noodzakelijk om de volledige verantwoordelijkheid bij hem neer te leggen om echte veiligheid te ervaren. “Wat win je er mee om de competitie uit te schakelen? Hem als de hoofdprijs? Er is maar één manier om er achter te komen of jullie relatie dit overleeft en dat is door hém, en niemand anders, verantwoordelijkheid te houden voor zijn daden.”

En andersom?

Wat gebeurt als vrouwen vreemdgaan? Het onderzoek van Cardiff Metropolitan University richtte zich voornamelijk op heteroseksuele relaties om dit uit te zoeken. Zij concludeerden dat vrouwen de andere vrouw de schuld gaven. Maar als het de vrouw in de relatie is die vreemdgaat? Dan geven de mannen simpelweg de schuld aan hun vreemdgaande vrouw. Hun verklaring voor dit verschijnsel? “Vrouwen voelen zich vooral verraden door de emotionele band die hun man met een ander had en willen die andere vrouw uit hun leven hebben om de veiligheid te herstellen. Voor mannen werkt het anders. Zij zien seks met een ander als ultiem verraad. Wie het gedaan heeft, krijgt de schuld. Simpel en duidelijk.”

Leave a comment