De mannen werden verliefd op háár, niet andersom. Bovendien was actrice Liz Snoijink doorgaans degene die de relaties beëindigde. Aan haar huidige geliefde verloor zij pas écht haar hart. “Nicolaas is een compleet leuke man.”

Als ik bij haar Blaricumse villa aan kom rijden, komt ze in haar kimono met grote krulspelden in het haar mij tegemoet lopen. Van de koele, afstandelijke uitstraling die ze schijnt te hebben, is helemaal niets te merken. Met een stralende lach en een warme omhelzing word ik ontvangen in de gezellige woonkeuken van haar typische Gooische villa. Het doet mij direct denken aan een scène uit de serie Gooische Vrouwen met Willemijn en Evert Lodewijkx, met het verschil dat het er hier een stuk harmonieuzer aan toe gaat.

Je hebt met verschillende mannen een relatie gehad die, om het voorzichtig te formuleren, bepaald niet alledaags waren
“Mag je rustig zeggen. Was ook zo. Maar de man, Nicolaas, met wie ik nu samen ben, dat is echt een leuke man. Die andere mannen kozen mij. Maar deze man heb ík uitgekozen. Dat is een groot verschil. Ik heb hem ontmoet op één van de Tango dansavonden. We dansten zo nu en dan met elkaar, dat vond ik heel fijn. Inmiddels was mijn relatie met een Argentijnse man over, maar dat wist Nicolaas niet. Uiteindelijk hebben we op een zomerse dansavond in Zandvoort gezoend op de steiger. Niet meer dan dat. Nicolaas gaf verder geen sjoege omdat hij het ongepast vond als ik nog een relatie zou hebben.”

100% liefde
“Het heeft twee jaar geduurd voordat ik de stap nam om een briefje onder de deur van zijn boot te schuiven. Dat kwam door Jon van Eerd met wie ik toen in een stuk speelde. Ik vertelde over Nicolaas en hij vroeg elke avond voor we op moesten: Liz, heb je nu al iets gedáán? Weet die man dat jij hem leuk vindt? Toen het bijna Oud & Nieuw was, zei Jon: oké, wil je straks alleen zijn met de feestdagen of ga je er nou eindelijk eens werk van maken? Met die stem van Jon in mijn achterhoofd, ging ik naar zijn woonboot. De bedoeling was om er een briefje achter te laten, met de vraag of hij een keertje koffie wilde drinken, maar Nicolaas was thuis. Hij deed de deur open, gekleed in niet meer dan een sarong. Hij trok me naar binnen en vanaf dat moment was het 100% liefde. Hij is met mij mee naar huis gegaan en is nooit meer weggegaan. Nicolaas is een totaal andere man dan mijn vorige mannen! Een echte Amsterdamse botenman. Een man uit een groot gezin uit Amsterdam-West, met een enorme innerlijke beschaving. We laten elkaar het leven leiden dat we willen leiden. Hij is nooit getrouwd geweest, maar dat betekent niet dat h een rugzak vol frustraties meedraagt. Het is een compleet fijne man.”

De Tango speelt dus een belangrijke rol in je leven
“Tango dansen is iets waar ik erg gelukkig van word. Ik heb het geleerd in Buenos Aires, maar in Nederland wordt minstens zo goed gedanst. In Argentinië is tango in de eerste plaats een sociaal gebeuren waarbij veel wordt geflirt. In Nederland gaat het om de dans en iedereen die naar de salons komt, zo heten de dansavonden, kent elkaar. Als ik een paar maanden niet ben geweest, voelt het of ik een warm bad stap. Het grappige is dat als je de Tango beheerst, je hem overal kunt dansen. Ik heb gedanst in Barcelona, Tokio en Zandvoort. Er is één duidelijke afspraak: de man leidt, de vrouw volgt. Daarbinnen kun je je eigen dingen doen, maar er is één kapitein op het schip. Ik geloof wel dat ik tijdens het dansen een goede volger ben, ook al ben ik van nature vrij eigenzinnig. En ik heb op de dansvloer natuurlijk mijn grootste liefde ontmoet. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat eigenlijk je liefde op dat moment altijd je grootste liefde is. Nicolaas en ik zijn alweer 9 jaar harmonieus samen, waarvan vijf jaar getrouwd.”

Is het anders op je 55e weer zo verliefd te zijn?
“Het verschil met mijn voorgaande relaties is dat de liefde nog nooit zo ‘steady’ is geweest. Er is in onze relatie geen vuiltje aan de lucht en we hebben nog nooit ruzie gehad. Eén keer hebben we een groot misverstand gehad, omdat we elkaar even niet goed begrepen. Dat kwam bij mij heel hard aan, het was een barst in het perfecte plaatje. Ik heb de neiging te ‘pleasen’, het iedereen in mijn naaste omgeving naar de zin te maken. Dat komt voort uit mijn jeugd. Ik was het enige kind en wilde dat vooral mijn vader mij volledig accepteerde zoals ik was. De angst om verlaten te worden speelde daar ook een rol in. Nog steeds moet ik eraan wennen dat ik bij Nicolaas niet hoef te pleasen. Ik voel me totaal vrij bij hem, terwijl hij wel overheersend is en een duidelijke mening heeft. Als hij iets niet wil of geen zin in heeft, doet hij het niet. Nicolaas maakt het met zijn duidelijkheid erg makkelijk voor mij. Hij is mijn grootste kameraad.”

Hoe is je leven veranderd?
“In mijn werk is er eigenlijk niets veranderd. Hij laat me helemaal mijn ding doen. In intimiteit is het heel erg veranderd. Ik doe tegenwoordig alles vanuit mijn gevoel, mijn intuïtie. Dat heb ik van Nicolaas geleerd. Hij neemt het leven zoals het komt, hij leeft een soort oud-hippie bestaan. Dat is heerlijk om naast te mogen leven.”

Foto: Hélène Wiesenhaan